3.2.2013

Esitän sinulle, rakas lukijani, haasteen: kuuluipa Raamatun lukeminen rutiineihisi tai ei, ota esille Vanhasta Testamentista Samuelin ensimmäisen kirjan 25. luku. Lähde hetkeksi aikamatkalle Israelin kansan historiaan. Tämän luvun asioista kirjoitan nyt hieman asiasta, jonka vahvasti koin Jumalan puheeksi Raamatun äärellä.

Tässä Raamatun luvussa kerrotaan miehestä nimeltä Naabal ja hänen vaimostansa Abigailista. Ajassa tämä sijoittuu Daavidin kuninkuutta edeltäviin tapahtumiin, siis melko kauas ennen Kristuksen syntymää. Naabal oli rikas mies, mutta käytökseltään tyly ja raaka. Abigailista sanotaan, että hän oli hyvin kaunis.

Daavid lähetti palvelijoitansa pyytämään pientä osaa Naabalin lampaankeritsäjäisistä, kun oli paossa kuningas Saulin vihaa. Väkensä Daavid oli koonnut erämaasta velkaantuneista ja katkeroituneista miehistä. Naabal vastasi: ”Kuka on Daavid, kuka on Iisain poika? Tätä nykyä on paljon orjia, jotka karkaavat isäntäinsä luota.” Naabal kieltäytyi antamasta omastansa miehille, jotka ovat mistä lie, ehkä karkumatkalla.

Daavid kuuli tästä palvelijoiltansa ja keräsi väkensä sotiakseen Naabalia vastaan. Naabalin vaimo sai kuulla, miten hänen miehensä oli kohdellut Daavidin palvelijoita. Ymmärtäväinen vaimo tajusi välittömästi, että nyt on tuho lähellä. Abigail lähti Daavidia vastaan, kumartui maahan ja pahoitteli tilannetta ja tapahtunutta. Hän jopa pyysi anteeksi tapahtunutta omana rikkomuksenaan.

Daavid armahti Abigailia, Abigailin tähden myös Naabalia ja perui aikeensa sotia Naabalia vastaan. Abigailin palattua kotiinsa siellä oli juhla menossa, kuin kuninkaan pidot. Syötävää ja juotavaa riitti. Aamulla, kun Naabalin humala oli haihtunut, Abigail kertoi miehellensä, mitä oli tapahtunut. Naabalin sydän kuoleutui hänen povessaan ja hän aivan kuin kivettyi. Kymmenen päivän kuluttua Naabal kuoli.

Tämän jälkeen Daavid lähetti palvelijansa noutamaan Abigailin hänen vaimokseen. Jälleen Abigail kumartui maahan ja sanoi: ”Katso, palvelijattaresi on valmis rupeamaan orjattareksi ja pesemään herrani jalat.”

Mitä tämä puhuu meille 2010-luvun ihmisille?

Daavid on voimakas esikuva Jeesuksesta. Ero on toki siinä, että Jeesus ei langennut syntiin, Daavidin lankeemus taas on ehkä Raamatun tunnetuin tapahtuma. Jumalaa pilkkaavatkin tietävät, miten Daavid lankesi.

Näen tässä kaksi suhtaumistapaa Jeesukseen. Nämä kaksi tapaa ovat erittäin totta vielä tänäänkin. Pilkallinen suhtauminen on nostanut voimakkaasti päätänsä ihan viimeisen vuoden (2012) aikana. ”Kuka on Jeesus? Onko Jeesusta edes ollut olemassa tai onko nyt ainakaan Jumalan Poika? Eikö muka Jeesuksella ollut vaimo tai rakastajatar? Kuka uskoo nykyään Raamatun satuihin?” Tätä listaa voisi jatkaa; jopa suvivirsi tai joulujuhlassa laulu Enkeli taivaan koetaan liian loukkaavana ja julistuksellisena. Itse asiassa kaikki maininta Jeesuksesta koetaan liian loukkaavana. Jumala ei salli itseään pilkattavan, tuomio tulee ajallansa.

Naabal luotti omaisuuteensa ja kieltäytyi jakamasta sitä tarvitseville. Tästäkin meillä on surullisia esimerkkejä. Mitä enemmän omistat, sitä pihimmäksi saatat tulla. Poikkeuksia on aina, mutta valitettavan usein käy näin.

Abigailin suhtautumisesta kuvastui nöyryys ja ymmärtäväisyys. Profeetallisesti hän jo sanoi Daavidille, ettei ”mitään pahaa löydetä sinussa koko elinaikanasi.” Jumala ei hyväksynyt Daavidin lankeemusta, mutta Daavid katui ja sai armon. Tässä on meidänkin toivomme! Joka syntinsä tunnustaa ja hylkää, saa armon. Huomionarvoista on, ettei Abigail pyytänyt anteeksi vain miehensä puolesta, vaan myös omasta puolestansa. Jokainen vastaa omasta itsestänsä.

Molemmat kokivat armon, mutta vain toinen hyötyi siitä. Miksi näin tapahtui? Naabal hylkäsi mahdollisuutensa ja tuhoutui. Abigail sai kokea, että kun lähestyy Jumalaa, Jumala lähestyy ihmistä. Muista, että tässä Daavid on esikuva Jeesuksesta. Abigail nousi ja meni Daavidia vastaan. Pelastus on ihmiselle mahdoton suoritettavaksi ja ansaittavaksi, mutta vaatii kokosydämisen kääntymisen Jumalan puoleen.

Abigail noudettiin Daavidin vaimoksi. Uskovien maailmanlaajuisesta seurakunnasta käytetään nimitystä Kristuksen morsian. Meidätkin noudetaan kuten Abigail. Jeesus on tulossa takaisin, vaikka sitäkin avoimesti pilkataan. Ystävä: se päivä tulee, vaikka et siihen uskoisikaan! Tällä lyhyellä tekstillä haluan haastaa sinua kääntymään Jeesuksen puoleen, pyytämään syntejäsi anteeksi ja näin löytämään pelastuksen. Älä jätä huomiseen, sillä huomista ei ole meille luvattu! Hyvä sanonta kuuluu näin: ”Eilinen on mennyt, huomisesta emme tiedä, mutta tänään auttaa Herra.”

Jos olet jo uskossa, kiitä Jumalaa ja pyydä saada palvella Häntä. Näin elämäsi voi olla hyödyksi lähimmäisille. Olemme vastuussa siitä, miten käytämme ajan, joka meille on täällä maailmassa annettu. Jumalalla on käyttöä jokaiselle lapsellensa, et ole arvoton etkä hyödytön.

Toivotan sinulle kirkkaampaa kevättalvea Jeesuksen seurassa!

 

Terv. Esko Kallioniemi